Utánpótlás félév értékelő

0
243

A legtöbb utánpótlás bajnokságban az elmúlt hetekben lezárult az alapszakasz, így hát itt volt az ideje, hogy Neukum Tamás, szakmai igazgatót felkérjük az eddigi munka értékelésére. Az összes korosztály teljesítménye mellett a beszélgetés során szóba kerültek az általános célok, az eredményesség kérdése és a jövő tervei is.

Most következik az utánpótlás bajnokságok lényegi része?
Bizonyos szempontból igen, de továbbra sem eredmény centrikus a képzésünk. Máshol talán a pillanatnyi eredmény a legfontosabb, de mi inkább hosszú távban gondolkozunk. A célkitűzésünk nem változott, elsődleges a fejlődés üteme a gyerekek érdekeit és egészségét szem előtt tartva. Úgy gondolom, jó úton járunk, mivel szinte az összes csapatunk, amely vereséget szenvedett az alapszakasz során, a visszavágókon már jóval közelebb volt ellenfeléhez. Ez azt jelenti, hogy elsősorban technikai és fizikai paraméterekben gyorsabb ütemben fejlődnek nálunk a gyerekek, mint általában a versenytársak. Természetesen mindig szeretnénk többet és jobbat, ha akadályba ütközünk, alkalmazkodunk az adott helyzethez, de alapvetően elégedettek lehetünk az eddig elvégzett munkával.

Vegyük sorra a korosztályokat. Kezdjük a legidősebb lányokkal.
A női junior, ifjúsági és serdülő csapatot is a következő szezonra alapozva építettük fel. Gyakorlatilag mind a három alakulatnál a saját korosztályuknál fiatalabbakat szerepeltetünk. Jövőre szeretnénk már az eredményesség szempontjából is komolyabb szerepet betölteni a bajnokságokban. Idén ennek a célkitűzésnek viseljük a következményeit, vereségeit, kudarcait, de nem veszítjük el a célt szem elől. Erre volt reális esélyünk azzal szemben, hogy megpróbáltunk volna valamilyen szükségtelen eredményt kicsikarni a játékosokból.

A két U13-as lánycsapat külön utakon jár, a nagyobbak a kiemelt bajnokságban, a fiatalabbak az U13-as III. osztályban versenyeznek.
Az idősebb U13-as lányok és a szülők is kicsit tartottak előzetesen a kiemelt bajnokságtól, de ma már mindenki nagyon boldog, hogy ilyen komoly megmérettetésben vehetnek részt a gyerekek. Az eredményekre pillantva azt gondolhatják sokan, hogy nem szerepel jól a csapat, ám a lányok rohamtempóban nőnek fel az idősebb, erősebb és tapasztaltabb ellenfelekhez. Ez az a korosztály, akik megfelelő korban és időben Budaörsön kezdtek teljesen az alapoktól, jó döntés volt itt szerepeltetni őket. A kisebbek kiváló helyzetben vannak ahhoz, hogy jövőre a kiemelt U13-as bajnokságban meg tudják mérettetni magukat. Ehhez kitűnő előkészület az U13-as III. osztály és a dunaújvárosi házi bajnokság, ahol gyakorlatilag tét nélkül tudnak gyakorolni a gyerekek.

Az U11-es lányok nagy csatában kiharcolták a felsőházi rájátszást a korosztályos bajnokságban és a fiatalabbak is rendre jól szerepelnek.
Nagyon jó látni, hogy ezek a gyerekek sokszor már ott járnak egyes mérkőzés szituációkban, ahol akár két-három évvel idősebb társaik. Érződik, hogy náluk az alapokat már megfelelő időben le tudtuk tenni, nagy hangsúlyt fektetve a korosztálynak megfelelő fizikai állapotra és a gyorsaságra. Ők már abban a szellemiségben nevelkedtek, ami jellemzi az egész klubunkat, a sok futásos, lerohanós, modern játék. Teljesen rendben van, amit hétről hétre mutatnak.

A serdülő fiúk, mint kés a vajon mentek át az alapszakaszon a nyílt OSB-ben, veretlenül jutottak a felsőházi középdöntőbe.
A nyílt serdülő bajnokságban ránézésre jól szerepelünk, hiszen nem volt még vereségünk, de igazság szerint jobb lenne egy olyan sorozatban, ami több erőbedobásra késztetné a fiúkat. Ezt részben tudja pótolni az NB I/B-s junior bajnokság, ahol három-négy évvel idősebbek között a játék alapján jobban teljesítenek a srácok, mint a saját korosztályukban. A kor elvárásainak megfelelően nagyon komoly fizikai munka kezdődött el náluk, ami a finom koordináció és a technika rovására megy, így sok esetben nagy számú technikai hibát eredményez. Ezt nem mi találtuk ki, külföldi tapasztalat mutatja, hogy a technika idővel visszajön, viszont a fizikai lemaradás a későbbiekben már-már ledolgozhatatlan.

Az U14-es fiúk a korosztályos kiemelt és az OSB nyílt bajnokságban is a felsőházba jutottak.
Helyükön vannak a fiúk, jól teljesítenek eddig a kiemelt korosztályos és a nyílt serdülő bajnokságban egyaránt. Az igazat megvallva az U14-es bajnokságban még több élesebb mérkőzésre lenne szükség ahhoz, hogy a hibák kijöjjenek. A serdülés minden szépségével és problémájával megküzdünk. Őket az egyéni fejlődés mellett a saját korosztályukban az országos döntőbe várjuk, de még arra is van esélyük, hogy a középdöntőből továbbjussanak az idősebbek között a serdülő bajnokságban.

Az U12 fiúk pontveszteség nélkül hozták le csoportjukat a korosztályukban, míg az U14-es másodosztályban az alsóházban folytatják.
Gyakorlatilag egy újonnan összeállt brigád, akik vegyes háttérrel és tapasztalattal rendelkeznek. Náluk az volt az elsődleges cél, hogy elkezdjünk egy olyan szervezett munkát, ami szakmailag előremutató. Ez tökéletesen megvalósulni látszik. Meglepetésre, de nagyon nagy örömömre pontveszteség nélkül nyerték az alapszakaszban a csoportjukat. Már a középdöntőben éles meccseket tudnak játszani, a sokkal tapasztaltabb és nagyobb rutinnal rendelkező gárdákkal szemben. Az U14-es II. osztályú bajnokságban pedig a fejlődésük szempontjából nagyon hasznos tapasztalatokat szerezhetnek a jövőre nézve.

A legkisebb fiúknál se lehet panasz az eredményekre. A fejlődésük üteme párhuzamban áll mindezzel?
Földes Viktória csapataiban van több kifejezetten tehetséges játékos, akik már az U12-vel is szoktak edzeni. Megkapják azokat az alapokat, ami arra predesztinálja őket, hogy a további évek munkájával megfelelően lépegethessenek előre.

Csak, hogy teljes legyen a sor. Előkészítő?
Előkészítő csoportunkban egyre nagyobb számban szeretik meg a kézilabdát, gyerekek sokasága kopogtatja az ajtót a korosztályos csapatainknál. A folyamatosság szempontjából ez is nagyon fontos.

Mindezt összegezve?
Összefoglalva azt mondhatom, hogy minden csapatunk azt az utat járja, amit elterveztünk. Olyan stílust fogunk játszani, ami az egész klubunkat így a felnőtt csapatot is jellemzi. Ugyanazt várjuk el: küzdeni akarást, sok futást, igazi modern kézilabdát.