Tovább a megkezdett úton

0
526

Nagy örömünkre a héten ismét elárasztották a gyerekek a sportcsarnokot. A Budaörs Handball szakmai igazgatójával, Neukum Tamással beszélgettünk a nyári felkészülésről, az előttünk álló hetek kihívásairól és a 2017/2018-as célokról.

Hogy telik a nyári alapozás az utánpótlásban? Hány csapatunk kezdte meg a héten a munkát?
A korábbi évekhez hasonlóan a korosztályos bajnokságok befejezése után június utolsó két hetében előalapoztak a csapatok, majd mindenki kapott négy hét pihenőt. Az idősebbek a szabadság utolsó két hetére azért már kaptak rávezető egyéni programot, ami segít a szinten tartásban. A lányoknál négy (U12-U11, U13, serdülő, ifjúsági) a fiúknál összevonásokkal együtt öt (U10, U12, U14, serdülő és ifjúsági) korosztályban kezdtük el a héten a munkát. A kisebbek napi két edzéssel készülnek, az idősebbek programjában már előfordul napi három edzés is. Ha belép valaki a BVUSS-be augusztusban, azt látja, hogy reggeltől estig több száz kézilabdázó gyerek együtt dolgozik, mozog, nagyon komoly aktív életet él. A több éve nálunk edző fiatalok már hozzászoktak a munkához. Hiányzott nekik a sport és egymás társasága.

Miből áll össze a szakmai program? Milyen célokat fogalmaztatok meg a 2017/2018-as szezonra?
A konditeremként funkcionáló színpadon a fókusz az erőfejlesztésen, elsősorban törzsstabilizáción van, a pályán kizárólag kézilabda specifikus technikai munkát végeznek a csapatok, a futó jellegű játékos edzések pedig a homokos pályákon zajlanak. A homokon végzett munka természetesen már nem strandkézilabda jellegű. Nagy vonalakban így áll össze a szakmai program. Jók a tapasztalataink, így tovább haladunk azon az úton, amin korábban elindultunk. Nálunk 3-4 éve kézilabdázó gyerekek fél métereket nőttek, több tíz kiló izmot szedtek magukra és igazi sportemberekké váltak. Idén szeretném, ha még inkább a játékosok sokoldalú képzése, egyéni fizikai, technikai és mentális fejlődése lebegne a szemek előtt az utánpótlásban, a versenyeztetéssel és az eredményességgel szemben.

Az edzések mellett felkészülési mérkőzések és nemzetközi tornák is segítik a csapatokat a nyári munkában. Fejből talán felsorolni is nehéz, hány helyen lesznek ott az utánpótlás csapataink.
Valóban, az előttünk álló hetekben izgalmas kihívások várnak a fiatalokra. Szamoránszky Anikó U12-es lány csapata nekivág Magyarország egyik legrangosabb nemzetközi tornájának, a veszprémi Cell-Cup-nak. Az U13-as lányok Nagy Zsuzsánna vezérletével Erdélyben, Dorogon, majd Dunaújvárosban vesznek részt rangos megméretésen. A serdülő fiúkhoz két mérkőzés erejére idén is ellátogatott a norvég St. Hallvard korosztályos csapata. Az ifi lányok és a serdülő fiúk jövő héten két-két meccset játszanak Stomfán, majd rá egy héttel ők jönnek Budaörsre. Az U14-es fiúk hazai pályán fogadják a svájci HC Suhr Aarau alakulatát. A hónap végén pedig több csapatunkkal megjárjuk Celjét és a Nyári Kézilabda Fesztivált. Nem fogunk unatkozni.

Mit kell tennie annak, aki szeretne hozzánk csatlakozni még a szezonrajt előtt? Talán legegyszerűbb megkeresnie engem, de felveheti a kapcsolatot az adott korosztály edzőjével is. Nem küldünk el senkit, minden korosztályban megadjuk az esélyt arra, hogy kipróbálják magukat a fiatalok.