„Töretlenül népszerű a Sulikézi Program“ – Hornyák Ágnes

0
228

A Budaörs Handball szakmai utánpótlás-nevelését évek óta nagyban kiegészíti általános iskolai programunk, mely a gyerekek egészséges életre nevelése és sportágunk népszerűsítése mellett megfelelő merítési alapot nyújt a kézilabdára fogékony fiatalok kiválasztásához. A program keretében a Budaörs Handball szakemberei budaörsi, törökbálinti, herceghalmi és biatorbágyi iskolák alsó tagozataiban heti rendszerességgel oktatnak kézilabdát a testnevelés órák keretein belül. Hornyák Ágnessel, a Sulikézi Program vezetőjével beszélgettünk!

Egy éve vetted át a Sulikézi Program irányítását. Hogy élted meg ezt az időszakot?
Mindig is szívügyem volt az utánpótlás-nevelés, ennek megfelelően aktív pályafutásom mellett hosszú évek óta időt szakítok a gyerekekre. A családomon, az edzéseken, a mérkőzéseken és edzősködésen túl komoly kihívást jelent helytállni ebben a szerepkörben is, de azon vagyok, hogy a tudásom legjavával segítsem a munkát. Motivál az iskolák, a tanárok és a gyerekek lelkesedése. A program rendkívül népszerű, mára messze túlmutat Budaörs határain, a helyi iskolák mellett Törökbálinton, Herceghalmon és Biatorbágyon is jelen vagyunk, megközelítőleg ezer régióban élő gyerek számára tartunk heti rendszereséggel kézilabda-foglalkozást.

Idén szeptember 25-én kezdtétek el a munkát. Hány iskolában vagyunk jelen, illetve hogy áll össze a csapatod?
Sajnos véges a kapacitásunk és az anyagi forrásaink, így a 2017/2018-as tanévben hét iskola igényeire tudunk reagálni. Sokan nem tudják, de az edzésekhez szükséges eszközöket, labdákat, speciális kapukat is mi biztosítjuk az iskoláknak. Egy-két egyéni kivételtől eltekintve kizárólag harmadikosokkal foglalkozunk. Ez kitűnő merítési alapot kínál, a hobbi szintű sportolás mellett a rendszer maga kutatja fel a tehetségeket. A legtöbb osztályt Édesapám viszi, az utánpótlás edzőink közül Szamoránsky Anikó és Nagy Zsuzsánna tart velünk. A budaörsi aktív felnőtt játékosokból Kiskartali Zsófi, Mézes Laura, Farkas Evelin, Berta Bianka és jómagam rendszeresen tartunk órákat, de szükség esetén a keret minden tagja készségesen segít.

Feltételezem, a gyerekek már most várják a Decathlon Kupát.
Gondolhatod! Mára már hagyományossá vált, hogy nagyszabású torna zárja az egész éves felkészülést. Ilyenkor a programban résztvevő gyermekeké és büszke hozzátartozóiké a főszerep sportcsarnokunkban. 2018 tavaszán már hetedik alkalommal kerül megrendezésre a több mint ezer főt megmozgató esemény.