Az első játékvezetőink

0
428

Dezső Benedek és Skapinyecz János sikeres fizikai felmérőt és elméleti vizsgát követően hivatalos játékvezető páros lett. Ők az elsők a Moyra-Budaörs Handball utánpótlás bázisából, akik elindultak ezen az izgalmas úton. A fiúkkal beszélgettünk a miértekről és a hogyanokról!

Miért döntöttetek úgy, hogy elvégzitek a játékvezetői tanfolyamot?

Dezső Benedek: Sérülés miatt hosszabb időt ki kellett hagynom, viszont a kézilabdától egy lépést sem szerettem volna távolodni. Ekkor jött a lehetőség és az ötlet, hogy elvégezzük a játékvezetői tanfolyamot. Tavaly nyáron a Hősök terén a Magyar Kézilabdázás Napján fújtam – akkor még csak poénból strandkézilabda meccsen – először és nagyon megtetszett.

Skapinyecz János: Hasonló cipőben járok én is. Nekem is a strandkézi pályához kötődik az első játékvezetői élményem és én sem akartam elszakadni a kézilabdától. Sajnos nekem abba kellett hagynom a versenysportot, miután rövid idő alatt négyszer is eltörött az ujjam. Bedobtam az ötletet Bebének, hogy a játékvezetés jó alternatíva lehet számunkra.

Milyen volt a képzés?

D.B.: Kifejezetten érdekes volt, azt gondolom sokat tanultunk. Suli mellett azért fárasztó volt hetente kétszer a négy órás képzés, de megérte. Ízekre szedtük a szabályokat és több gyakorlati példát is néztünk rájuk. Az elméletet pedig kiegészítette még több fizikai felmérő is.

Hogyan tovább, mi a következő lépés?

S.J.: A sikeres vizsga után bekerültünk a játékvezetői keretbe, megkaptuk az ehhez szükséges engedélyeket és információkat. Hamarosan hívni fognak minket egyesével meccsre, hiszen az elején csak profival együtt fújhatunk. Még az út elején járunk, gyakorlatot és tapasztalatot kell szereznünk ahhoz, hogy párban dolgozzunk. Ezen kívül tervben van, hogy megcsináljuk a strandkézilabda modult is.

Javasolnátok másoknak is, hogy induljanak el ezen az úton?

D.B.: Természetesen, de előtte azért mindenkinek tanácsolnánk, hogy próbálja ki magát mondjuk edzésen! Ebben a szerepkörben is ugyanúgy együtt kell élni a játékkal, fontos részese vagy az eseményeknek. Tényleg tök jó alternatíva, ha valaki nem tud játszani, de szeretne a sportág közelében maradni. Úgy alakították ki a rendszert, hogy diákok és dolgozók számára is egyaránt vállalható elfoglaltság legyen.

S.J.: Legelőször én is bátortalan voltam, hogy most mit fújjak le és mit nem, de hamar elkapja a fonalat az ember. Ma már legalább annyira élvezem, mint a játékot. Élvezem, hogy közreműködhetek abban, hogy jó játék legyen a pályán. Tapasztalatszerzés, kapcsolatépítés és élmények szempontjából is remek lehetőséget kínál, csak ajánlani tudom!

Ha te is szívesen kipróbálnád magad, jelentkezz utánpótlás edződnél vagy kézilabda irodában!