Négyen utaznak Budaörsről U17-es strandkézi Eb-re

0
10

Holnap hajnalban indul a magyar csapat, minden készen áll, hogy csütörtökön Lengyelországban kezdetét vegye az U17-es strandkézilabda Európa-bajnokság. A Moyra-Budaörs Handball kötelékéből négyen – Katus Bálint játékosként, Neukum Tamás csapatvezetőként, Pinizsi Zoltán szövetségi kapitányként, míg Tuba Kovács Ervin szövetségi edzőként –, képviselik hazánkat és a klubunkat. A fiúk a C-jelű kvartettben Spanyolország, Franciaország és Szlovákia legjobbjaival mérik össze tudásukat a csoportküzdelmek során, míg a lányok a horvátokkal, a szlovákokkal és a házigazda lengyelekkel küzdenek meg a továbbjutásért június 27-30. között. Válogatott játékosunkkal, Katus Bálinttal beszélgettünk a torna előtt.

Mennyi ideje készültök együtt? Hogy élted meg a kiválasztás folyamatát?
Az első korosztályos kiválasztó március 15-én volt, kb. 40-45 résztvevővel indultunk. Azóta több fordulón túl vagyunk már, konkrétan minden hónapban volt egy-egy 4 napos edzőtábor. Folyamatosan szűkült a keret, míg a végén kialakult a 12 fős utazó csapat. Szinte azonnal teljes volt az összhang, nagyon jó csapatszellem alakult ki, hiszen többekkel már régóta ismerjük egymást a bajnoki fordulókról. Maga a kiválasztási folyamat meglehetősen hosszú és izgalmakkal teli volt. Igazán büszkévé tesz, hogy a hazámat képviselhetem egy világversenyen. Mindent meg fogok tenni, hogy a tudásom legjavával segítsem a nemzeti csapatot.

Hogy értékeled a felkészülést? Készen álltok a megmérettetésre?
Bátran kijelenthetem, hogy a felkészülés nagyon jól sikerült, kiváló szakemberek, Penszki Gergely és Tuba-Kovács Ervin irányításával sokat fejlődtünk annak ellenére, hogy a rendelkezésre álló idő rövid volt. Készen állunk, bár az esélyeket nehéz megítélni, hiszen nem ismerjük ellenfeleinket. Mindenesetre jó előjel, hogy a múlt hétvégi felkészülési tornát – Horvátország, Németország és Románia csapatait legyőzve – megnyertük. Az Európa bajnokság 15 csapat részvételével zajlik majd, csoportellenfeleink Spanyolország, Franciaország és Szlovákia lesznek. Az első két csapat jut tovább a csoportból, ahol újabb csoportkör következik a nyolc közé jutásért.

Milyen szerepvállalásra számítasz? Mit vársz magadtól és a csapattól?
Úgy gondolom, hogy leginkább a védekezésben illetve támadásban bal szélsőként számítanak rám, ezeken a posztokon tudok leginkább hozzájárulni a csapat teljesítményéhez. Jól bírom a nyomást, minél nagyobb a kihívás, minél kiélezettebb egy-egy meccs, annál eredményesebb tudok lenni. Mindenképpen négy közé szeretnénk jutni, semmiképp nem akarunk elmaradni a két évvel ezelőtti gárda eredményétől. Ahogy mondtam, magamtól azt várom, hogy a lehető legnagyobb mértékben tudjak ehhez a játékommal hozzájárulni.

Hajrá Magyarország!
TEMPÓ Budaörs!