Helyén volt a szív és az akarat

Ahogy arról korábban beszámoltunk, vasárnap mindkét korosztályos válogatottunk ezüstérmes lett a lengyelországi Stare Jablonkiban rendezett U17-es strandkézilabda Európa-bajnokságon. Katus Bálint játékosként, Neukum Tamás csapatvezetőként, Pinizsi Zoltán szövetségi kapitányként, míg Tuba Kovács Ervin szövetségi edzőként képviselte hazánkat és a Moyra-Budaörs Handballt. Friss Eb-ezüstérmes játékosunk nyilatkozata után edzőink, Pinizsi Zoltán, a lányok szövetségi kapitánya és Tuba Kovács Ervin, a fiúk szövetségi edzője értékelt honlapunknak.

„Sikeres felkészülés végén optimistán, önbizalommal telten érkeztünk Lengyelországba annak ellenére, hogy a csapatok nem ismerték egymás játékerejét, tudását. A csoportmérkőzéseket szokás szerint nehezen kezdtük, de végül 3/3 győzelemmel zártunk az élen. A középdöntőben már “izmosabb” ellenfelek következtek, így a játékunkon is gyorsítanunk, pontosítanunk kellett. Sikerült is megoldanunk! Kezdésként a litvánokat, majd a nap folytatásaként a komoly játékerőt képviselő, később bronzérmet szerző német válogatottat sikerült két vállra fektetnünk 2:1-re. A középdöntő utolsó, portugálok elleni mérkőzése előtt tudtuk, hogy elég egy szettet nyernünk a továbbjutáshoz, mi azonban nem elégedtünk meg ennyivel, és a remekül összeállt védekezésünknek köszönhetően végül ezt a szettet is hoztuk, így megnyertük a középdöntőt is. Az elődöntőben aztán sikerült még javítanunk a formánkon, a lányok remekül játszottak, a hollandoknak pedig szinte esélyük sem volt a győzelemre (2:0). Fejlődtünk mérkőzésről mérkőzésre. A döntőben is megtettünk mindent, de azt végül el kell ismernem, hogy a spanyol válogatott megérdemelten nyerte meg a végletekig kiélezett csatát. Gyakorlatilag egy-egy centiméteren, néhány momentumon múlt, hogy eljussunk a szétlövésig, elkeseredettek azonban nem lehetünk, mint inkább büszkék, hisz összességében becsületes teljesítményt nyújtottunk és nyertünk egy ezüstérmet!”Pinizsi Zoltán, U17 lány szövetségi kapitány

„Fantasztikus élményekkel gazdagodtunk! Egy igazi csodát élhettünk át, ahogy ezek a srácok napról napra 100%-ot nyújtva szívből kézilabdáztak. Nagybetűs CSAPATKÉNT töltöttük a napjainkat a reggelitől kezdve az éjfélig tartó videózásokon át.
Életem egyik legjobb világversenyén vagyunk túl, ahol a szervezést és a körülményeket tekintve is maximálisan elégedettek voltunk. Anyaegyesületünktől érkező Katus Bálint is kihozta magából, amit csak lehetett, érettebb és komplexebb játékos lett belőle ez idő alatt. Az eredmény azt gondolom, magáért beszél, mivel egy ilyen erős mezőnyben ezüst érmet szerezni felér egy arannyal. Köztudott, hogy a döntőben mindig apró dolgok döntenek. A srácoknak helyén volt a szívük és az akaratuk, csak sajnos a végére a kis hibák megbosszulták magukat. Nagy tanulság volt nekünk, edzőknek, hogy a tisztességes és becsületes munka mindig kifizetődő és meghozza a gyümölcsét. Köszönöm még egyszer a fiúknak, a szüleiknek, a szurkolóknak, a nevelőedzőknek, hogy ezt a csodálatos élményt megteremtették nekünk és Magyarországnak.”
Tuba Kovács Ervin, U17 fiú szövetségi edző