Zörgetnek a felnőtt csapatok ajtaján – férfi ifjúsági szezonértékelő

0
401

Idén is utánpótlás szezonértékelő sorozattal zárjuk az évet. Az ifjúsági csapatoktól egészen az előkészítő csoportig haladva egy-egy cikkben vezetőedzőink foglalják össze a 2019/2020-as lezárás nélkül maradt szezon legjelentősebb történéseit. A Budai Farkasokkal közös férfi ifjúsági alakulatunk Mihály Attila vezetésével egy erős, kiegyensúlyozott bajnokságban szerepelhetett. Kifejezetten jó fejlődési lehetőséget nyújtott a srácoknak, akik közül többen már a felnőtt csapatok ajtajain zörgetnek.

„A játékosaim jó háromnegyede kis kortól kezdve nálunk, Budaörsön tanulta a kézilabda alapjait. Ezek a srácok kemény munkával, komoly kitartással és szorgalommal eljutottak az ifjúsági korosztályig. Nagy erősségünknek, fontos összetartó erőnek tartom, hogy hosszú ideje együtt játszik a csapatunk gerince. Az évek során többen távoztak és jöttek új játékosok is, létszámot tekintve nem vagyunk sokan, de ez a sport természetes velejárója. A kívülről érkezők közül név szerint említeném Spilák Leventét és Gádor Krisztiánt, akik más szisztémából érkezve lettek fontos tagjai a gárdánknak. Mindenképpen tiszteletet érdemelnek a csapat tagjai, mert az iskola mellett minden álló napjukat a kézilabda tölti ki, ami rendkívül komoly lemondást jelent az élet más területein. Nagyon komoly erőfeszítés mind a gyerekek, mind a támogató szülők részéről.

Egy erős, kiegyensúlyozott bajnokságban szerepelhettünk, ami kifejezetten jó fejlődési lehetőséget nyújt a srácoknak, főleg, hogy a szűkebb keret több játéklehetőséget biztosít mindenkinek. Az összes mérkőzésnek súlya volt és mindenki átérezte a szerepének jelentőségét.

A folytatás függ tehetségtől, kitartástól, egyéni céloktól egyaránt. Elsődleges kiugrási pont a Budai Farkasok felnőtt csapata lehet, ami helyben van és jó erőmérő a fiataloknak. Pozitív hatást jelenthet egy-egy meccshelyzet a felnőtt mezőnyben, itt azért komolyabb ellenállással lehet találkozni. A megragadás szempontjából persze az is kérdés, hogy a Farkasok felnőtt csapatának koncepciójába belefér-e az adott játékos. Ha valakinek teljesítmény alapján előrelépési lehetősége akad máshol, annak sem állunk az útjába. Jelenlegi tudásunk szerint a korosztályból nem fogunk kiöregedni, így a csapatunk nagy része együtt maradhat jövőre is. Ez azt is jelenti, hogy nem kell kapkodni karrier szempontból senkinek sem.

Az eredményesség érdekében nem áldozzuk be az egyéni fejlődést, de úgy gondolom, ez a kettő párhuzamosan működik. Bőven van még a fiúkban előrelépési lehetőség, az, hogy ki mikor éri el a korlátait, abszolút egyénfüggő. Nehezen indultunk, de remekül belerázódtunk a korosztályos bajnokságba. Természetesen szerettünk volna minél előrébb zárni a tabellán, de alapvetően a vágyunk az volt, hogy májusra még többet tudjanak ezek a gyerekek és még többen zörgessenek a Budai Farkasok, vagy egy másik felnőtt csapat ajtaján.”
Mihály Attila, Budai Farkasok-MBH férfi ifjúsági vezetőedző