Az első labdaleütéstől a profi sport előszobájáig – Hornyák Ági interjú

0
1662

Jövő héten rajtol az utánpótlás szezon! A női szakág felkészüléséről, a nyáron történt változásokról, a toborzásról, a versenyeztetésről és a célokról is beszélgettünk Hornyák Ágnessel, klubunk szakmai igazgatójával. 

Hogy telt a nyár a női utánpótlás szakágban?
Mindenki megkapta a lehetőséget a pihenésre, feltöltődésre, majd július végén újult lendülettel ismét munkába álltunk. Akik a nyári táborunkban is részt vettek, folyamatosan szem előtt voltak, nem estek ki a mozgásból, a többiek otthoni programmal maradtak fittek. Értelemszerűen a női ifjúsági és a serdülő csapat kezdett legkorábban, majd hétről hétre csatlakozott a többi korosztály is. Az edzéseken túl tornákon és gyakorlómeccseken finomhangoltunk. A felkészülésünk zavartalan volt, ahol megfelelő létszámban megjelentek a gyerekek, sikerült letenni az alapokat.

Akkor nálatok is voltak az edzéslátogatással problémák?
Hazudnék, ha azt mondanám, nincs neheztelés bennem ezzel kapcsolatban. Első kézből, pontosan tudom, hogy miről beszélek. Fontos a családi nyaralás, ám egy bizonyos kor felett hozzá kell szokni, hogy az augusztusi alapozás hozzátartozik az egész éves munkához. Jelentős lemaradásba kerülünk, ha szeptemberben kezdünk el csapatot építeni. Szeretnénk a jövőben még több szülő támogatását kérni ezen a téren. 

Milyen változásokat hoz az új szezon a lányoknál? 
Ahogyan azt korábban is kommunikáltuk, korábban a női ifjúsági csapatot terelgető Rezsnyák Csaba és az U13-as alakulat edzője, Németh Tímea távozott Budaörsről. A legidősebb korosztályt Pinizsi Zoltán és jómagam vettük át. A kisebbeknél korábbi játékosunk, Teimel-Mikó Gréta és a gyermekvállalás után visszatérő Nagy Zsuzsánna lépnek be a rendszerbe. Kemény Andrea a serdülő I-es és az U15-ös gárdáért felel majd, míg a nyáron ikreknek életet adó Szamoránszky Anikó a lehetőségeihez mérten, a maximális támogatásunk mellett a serdülő II-es és az U14-es lányok mellett dolgozik majd. Azt bizton állítom, hogy felkészült, odaadó edzői gárdával vágunk neki a 2021/2022-es szezonnak is. 

A női ifjúsági csapatnál jelentősebb átalakulás történt. Megosztanád ennek a hátterét? 
Igen, az ifjúsági csapatunk megerősítése kifejezett célunk volt. Magyar fiatal játékosokra támaszkodó NB I-es klubként meg kellett hoznunk a döntést, hogy a profi sport előszobájaként tekintünk az idősebb korosztályokra. Az egész női szakág munkáját meghatározza a felnőtt alakulat filozófiája. Nehéz napok voltak, de mindenkinek igyekeztünk segíteni megtalálni a helyét, akit elengedtünk. A tavaszi kiválasztónknak köszönhetően több ponton is erősödött a helyi mag. Két fronton, az ifjúsági I. osztályban és a Pest megye I-ben is bizonyíthatják az ifis lányok a rátermettségüket. Előbbiben a pontszerzés és a tisztes helytállás, utóbbiban minimum a dobogó az elvárás. Az ajtó évek óta nyitva áll, Kiss Mercédesz és Bőle Maja az élő példa, hogy rátermettséggel, szorgalommal és alázattal oda lehet kerülni a felnőttek edzésére, meccseire. Megkezdtük az építkezést, jó úton haladunk, igazán büszke vagyok a lányokra, napi két edzéssel nagyon keményen dolgoztak a felkészülés alatt.

A fiatalabbak számára mit tartogat az új év? 
Az U15-ös és a serdülő korú játékosok remek helyzetben vannak, hiszen lehetőségek sokasága vár rájuk. A saját bajnokságaikon túl érdemeik szerint az ifisek sorozataiban is feladatot kaphatnak. Szeretnénk mindenkinek sok játékpercet biztosítani, ahova csak lehetett, beneveztük a gyerekeket, az összes korosztályban ott leszünk a legjobbak közt. U12 felett már minimum heti öt edzéssel dolgozunk. A kicsiknél is széles az utánpótlás bázis, a táborból és az iskolai kéziprogramból folyamatosan jönnek a gyerekek. Szeretnek hozzánk járni. 

Amennyiben a járványhelyzet nem szól közbe, újra ott leszünk az iskolákban
Mindenképpen szeretnénk a sulikézi programot folytatni, fontos merítés a klubunk számára. Két iskolától már érkezett is megkeresés a részletekkel kapcsolatban. Amennyiben minden a tervek szerint alakul, a Budaörsi 1. Számú Általános Iskolában és a Bleyer Jakab Német Nemzetiségi Általános Iskolában összesen tíz osztályunk lesz. Amint lehet, ott leszünk! 

Merre vezet tovább az utunk? 
A legkisebbeknél a játék öröme, a sportolás lehetőségének biztosítása és a kézilabda megszerettetése lebeg a szemünk előtt, majd idővel a tehetségek kiválasztása, nevelése, fejlesztése áll a fókuszban. Nem egy-két év lesz, de fel fogjuk szépen lassan saját nevelésű játékosokkal pumpálni a budaörsi női felnőtt csapatot.