Utánpótlás

A Magyar Kézilabda Szövetség útjára indította azt a központi utánpótlás nevelési koncepciót, ami egységessé teszi az utánpótlás korú játékosok képzését. Mindenképpen pozitív megerősítés számunkra, hogy a nemrég közreadott iránymutatás a saját egységes évek óta működő rendszerünktől minimális mértékben tér el csupán. Nyilván lesznek változások, de mi már régóta az adott korosztály pillanatnyi eredményessége helyett egyénekben és hosszú távban gondolkozunk. Felmerülhet a kérdés, hogy ha nem az érmek, a kupák és a címek a legfontosabbak számunkra, miért indul majdnem minden korosztály két bajnokságban? Egy játékosnak valóban elég lenne egy korosztályos pontvadászatban szerepelnie, viszont mára már annyi gyerekünk van Budaörsön, hogy két fronton tudjuk csak biztosítani mindenki számára a játéklehetőséget.

Az idei év nem fog másról szólni, mint a korábban elkezdett munkának a pontosításáról, csiszolásáról az előző években megszerzett tapasztalatok alapján. Szeretném, ha még inkább a játékosok sokoldalú képzése, egyéni fizikai, technikai és mentális fejlődése lebegne a szemek előtt az utánpótlásban a versenyeztetéssel és az eredményességgel szemben.

A gyerekeket körülölelő felgyorsult világ rengeteg alternatívát nyújt, komoly kihívást jelent évről évre átugrani az egyre magasabb ingerküszöböt. Nagyon sok fiatal hagyja abba a kézilabdát, mert elegük lesz a monotonitásból. Mi a teremedzések és mérkőzések mellett változatos konditermes, atlétika, aquafitness, judo és strandkézilabda, rekreációs és prevenciós foglalkozást is tartunk, de szeretnénk még tovább színesíteni a palettát, tovább fokozni az élvezeti szintet. A játék szeretete mellett az unalom megelőzése és a fásultság elkerülése a küldetésünk fontos része.

Meglátásom szerint az előző években a játékosaink dinamikusabban fejlődtek a szezon során, mint versenytársaik. Jó célnak tartom minimum ezt a trendet megőrizni mindamellett, hogy folyamatosan keressük azokat a sarokpontokat, amelyek mentén még jobbá tudunk válni.

Tempó Budaörs!

Neukum Tamás
Budaörs Handball, szakmai igazgató